söndag 6 juni 2010

Det korrekta landet Lagom

Foto: Aftonbladet

Min morfar var kavallerist på K1, så han var rätt rojalistisk. Mormor satte upp en gigantisk inramad veckotidningsposter med en bild från Victorias dop på väggen i sommarstugan när det begav sig. Hon tycker att kungafamiljen är rar. Min mamma är inte särskilt rojalistisk av sig säger hon, men hon kan alla svenska monarker utan och innan. Och hon tycker att vänsterpartiets Lars Ohly är "pallrig" som tackat nej till kronprinsessans bröllop.

En kusin från min mammas sida har valt att gifta sig den 19 juni, samma dag som Victoria och Daniel. En annan i släkten har tackat nej till kusinens bröllop - för att kunna möta Vickans och Daniels bröllopskortege och vifta med svenska flaggan.

Oj, om de hade hört diskussionerna här idag. Det behöver hända något i kungahuset, sa vi. Något som ställer monarkin på ända och prövar folkets värderingar. Det räcker inte med att kronprinsessan gifter sig med en man av folket och att Madeleine separerar från en otrogen karl. Det är bara korrekt. Det behövs skandaler. Eller korrektheter som gränsar till skandaler.

Tänk om kronprinsessans "man av folket" hade varit "kvinna av folket". Daniela. Tänk om Madeleine ville gifta sig med en somalier. Eller en kortvuxen man. Med rullator. Arbetslös. Tänk om Carl Philip färgade sitt hår neonrosa och började klä sig i platåskor och pastellfärgade glitterbyxor. Tänk om kungen ville svänga sina lurviga i Let's dance! Tänk om drottningen ville konvertera till islam! Tänk om hela kungafamiljen gick i samlad tropp till en röstningslokal! Eller klev ombord på ett av fartygen i Ship to Gaza!

Skulle monarkin i landet Lagom stå pall för dylika prövningar?

2 kommentarer:

Nina/Stjärnkraft sa...

Ha-ha! Det vete katten om Moder Svea skulle stå pall för såna kungliga "övertramp".

Hyenorna skulle kräva - och få - sitt lystmäte. Gläfsande, gnyende och dreglande skulle packet skoningslöst göra köttfärs av kungahuset och med blodiga käftar slåss om de bästa bitarna.

Och ett är då säkert: Svensk Damtidning, Se & Hör, Hänt Extra - och allt vad de nu heter - skulle i alla fall få upplagekurvor som sprängde redaktionstaken.

Isabella sa...

Stjärnkraft: Oj oj, nog skulle det bubbla i det svenska folket. En del skulle säkert uppleva det som att det svenska fundamentet skakade i sina grundvalar. Medan andra skulle visa tummen upp och få större sympati för kungafamiljen. Men om monarkin som statsskick skulle hålla är svårt att säga.