lördag 11 april 2009

Pasha


Pasha
Pasha är en rysk påskdessert. Det finns flera receptvarianter, men den här lär enligt säkra källor ge det godaste resultatet. Jag tyckte själv det blev supergott.

2 burkar kvark
100 g smält smör
2 dl crème fraîche
1 äggula
150 - 200 g strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
50-100 g finhackade, skållade mandlar
1/2 - 1 1/2 dl russin
(succat, syltade apelsinskal eller cocktailbär)

Låt kvarken rinna av genom kaffefilter några timmar. Lägg russinen en stund i hett vatten, så de blir mjuka. Finklipp eller grovhacka dem. Rör ihop socker, vaniljsocker, mandel och russin. Blanda i äggula och smält smör. Stjälp därefter upp kvarken i en stor skål och rör ner crème fraîchen och allt det andra.

Som pashaform kan du använda en stor melittatratt, en blomkruka med hål i botten (om av keramik - blötlägg innan!) eller ett durkslag. Bekläd formen med fuktat förbandstyg alt. tygblöja. Lägg i smeten, lägg en lätt tyngd ovanpå och låt formen stå och rinna av i kylskåpet över natten.
Stjälp upp på ett fat och garnera med någon frukt, t.ex. konserverade persikor eller physalis. Servera gärna med vispad grädde (osötad!).

Svärfar älskade pashan. Men så har han ryskt påbrå också. Svärmor höll god min, men var nog inte lika imponerad. Pasha är mäktigt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Va bra den blev å med smör å allt ... Å så fin stuga e ! /Nena

Isabella sa...

Jepp. Den blev supergod, trots att jag glömde äggulan.