lördag 1 mars 2008

En döende ek

Byggarn tog ibland barnen med sig på en cykeltur till den gamla eken i Nääs för att de skulle få klättra i ett riktigt klätterträd. Den var väl egentligen inte så gammal för att vara ek, men den var kraftig, frisk och stolt.

En dag när vi for förbi fick vi en chock. Man hade kapat av alla grenarna på trädet! Naket och stympat stod det där med lemmarna liggande nedanför på marken. Byggarn sa till barnen att eken säkert skulle repa sig om några år. Men hans blick sa nåt annat.

De första åren sköt trädet långa förtvivlade skott från toppen så det såg ut som ett troll. Idag har barken släppt från stammen. Eken kippar efter andan. Varför måste man ansa, tukta och beskära så hårt? Kan man inte låta något få ta naturlig plats och växa vilt?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är synd när man ska såga bort så mycket grenar att trädena blir sjuka och inte orkar återhämta sig. Är jätte kul med underbara klätterträd:)

Isabella sa...

Ja, det var ett toppenträd för klättring. Och vackert!

Anonym sa...

Ekar tillhör helt klart de vackraste träden. Vilken styrka de utstrålar! Så sorgligt att få se en stympad ek.

Anonym sa...

Sorgligt är det. Ibland vill man faktiskt att vissa saker ska få vara precis som de alltid varit, att ingen ska göra något som riskerar förändra nå´t...

Isabella sa...

Sofia: Ja, jag förstår inte riktigt vitsen med att beskära ensamma ekar som mår bra.

Santha: Jag är inte emot att man beskär t.ex. äppelodlingar, lindalléer eller granhäckar. Jag förstår också vitsen med skogsgallring. Men att stympa en ensam ek?! Jag är inte emot förändringar. Bara försämringar.

Anonym sa...

Jag menade inte förändringen iom en beskuren ek, men om man gör nå´t som riskerar stora förändringar, som att en hel trollskog huggs ner eller ett favvoträd med speciell betydelse försvinner och dör, då är förändringen svårare att leva med, man VILL liksom att dendär trollskogen där man letade knytt med barnen när de var små ska få stå kvar, eller att dendär klättereken ska finnas där den alltid funnits. Ingrepp som riskerar hela existensen innebär en alltför stor förändring för att det ska vara bekvämt :(

Isabella sa...

Ja, precis! Speciellt när man vet hur LÅNGE det tar för ett träd/en skog att växa till klätter- eller trollskogsnivån.