måndag 11 oktober 2010

Det finns fester och så finns det fester

Pappas 70-årspartaj kunde knappast ha blivit mer lyckat. Mina föräldrar har alltid kunnat det där med fester, så jag har många glada partyminnen från min barndom, allt från små pizzakalas till stora jamsessions med dignande buffébord. Maten är viktig, men den måste inte vara avancerad, bara den är god. Och riklig! När det är fest ska man kunna frossa.

Sången och musiken har varit en central del i festandet. Körsång, ensemblesång, allsång och underhållande duetter ger festen det där speciella lyftet. Detsamma gäller inslag som humoristiska tal, någon som plötsligt ställer sig upp och läser en dikt av Nils Ferlin eller någon som på ren dårskap sjunger Närmare Gud till dig. Men det måste även finnas utrymme för småprat, mingel och vilda diskussioner.

De ädla dryckerna har alltid funnits med i bilden, men har hanterats med vett, och i det här fallet med ren finess. Champagneflaskor och ölflaskor sänktes ner i en nybyggd belyst fontän fylld med is (här något urgallrad). I kvällsmörkret gnistrade och porlade källan på ett nästintill magiskt sätt. Av bortemot 150 gäster var det bara en som blev rejält full.

Inramningen och mysfaktorn betyder en hel del. En brinnande brasa i spisen, tända ljus och lite grönska är viktigare än ett välstädat hem. Men viktigast är ändå människorna. Var och en bidrar med en känsla. Var och en, inte minst värdfolket, tillför något som avgör hur stämningsfull och rolig en fest blir.

"Ja, må han leka", sjöng gästerna i högan sky för min barnsliga men livskloka far. "Ja, må han leka uti hundrade år!"

Bilder: Syster E (hon som blev proffs i mat, dryck, feststämning och musik)

5 kommentarer:

Stjärnkraft sa...

Vilken härlig fest det måste ha varit, i ett hus som skapt för sånt! :oD Har jag rätt om jag antar att det stod uppdukat där det ursprungligen funnits en inomhuspool..?

En stor familj, full av musikalitet och kreativitet, måste väl ändå vara det optimala utgångsläget vid såna här tillfällen?

Ingelapingela sa...

Hej på dej!

Halkade in här på besök, noterade värmen, sammanhållningen med varandra och i musiken. Detta är sådant som vi också värdesätter i vår familj. Så tänkte jag att du kanske ville att jag skulle berätta. Ingela i Åhus

manotanten sa...

se där min gamla musiklärare, din farbror, in action m din pappa, kul

Isabella sa...

Stjärnkraft: Helt rätt! Det händer att en svag doft av klor drar förbi. Huset är ett ypperligt festhus.

Ingelaplingela: Välkommen hit!

Manotanten: Jepp! Två bröder med så olika personlighet man kan tänka sig. Två olika röster. Som ändå klingar perfekt ihop. Vid sjuttioårs ålder! :-)

Imsa sa...

Åaah...vad mysigt! Kan inte ni adoptera mig?